Skottska klubbar i både Europa League och Champions League inom räckhåll

Bland fotbollsklubbar i Skottland så är det två stycken som sticker ut: Glasgow Rangers och Celtic. Celtic är en klubb som är mycket väl känd för många svenskar och det beror förstås på att Henrik Larsson spelade i Celtic under en stor del av sin karriär innan han gick vidare till andra klubbar. Celtic och Glasgow Rangers är två klubbar som när de möts står för ett klassiskt derby som är ett av de mest kända och med mest intensitet på läktaren i hela Europas värld av fotboll. Och när de två lagen möts så blir det alltid en väldigt speciell och gemytlig stämning på läktarna.

Skottarna är kända för att vara bland de trevligaste supportrarna i världen och läktarkulturen i Skottland är inte alls lika tuff och full av huliganer som i vissa andra länder ibland. När de två lagen möts så är stämningen på topp och Celtic är verkligen ett lag som även har gjort ett stort avtryck på den internationella scenen vad gäller fotboll. Det klassiska skotska laget med sina närmast keltiska gröna och vita färger har ofta spelat i Champions League som är turneringen som man vill vinna helst, och särskilt vad gäller lag från en lite mindre prestigefull nationell liga blir Champions League intressant. Den skotska klubben har gjort avtryck internationellt i Champions League och det trots att den inhemska skotska ligan både är ganska kort och även är ganska liten vad gäller antalet lag jämfört med Premier League.

Förutom de två stora skotska klubbarna så finns en del mindre skotska klubbar som knappast är särskilt namnkunniga. Skottland har inte så många stora städer och är inte ett land som har alls lika många invånare som grannlandet England och därför bli det färre storklubbar. Istället får Celtic och Glasgow Rangers mäta krafterna mot mindre små klubbar från skotska småstäder eller byar. Lag som Aberdeen, Hearts eller Hibernian.

Just i år så är skotsk fotboll stark internationellt vad gäller klubblagen. Skotska BBC berättade om hur de skotska klubbarna knappt har förlorat en enda match av de 17 internationella klubblagsmatcher som har spelats hittills i år. Om man tittar på resultaten efter ordinarie speltid så har de skotska lagen inte lyckats särskilt dåligt alls utan snarare väldigt väl. De skotska lagen har nämligen efter ordinarie matchtid lyckats med att vinna nio matcher av de sjutton spelade matcherna medan de resterande åtta matcherna har blivit oavgjorda. Det gäller de matcher som har spelats i syfte att ta sig vidare till både Champions League och Europa League, som är som en internationell serie för klubblag snäppet under Champions League. Nivån i Europa League är mycket hög och bland de lag som hamnar på näst sista plats i Champions League-spelets tidiga fas när lagen spelar i ett gruppspel (där alla möter alla två gånger) så väntar vidare spel i Europa League under våren, vilket är en anledning till att Arsenal fick möta Östersund i Europa League i vintras när Arsenal ej gick vidare i Champions League. Att spela i Champions League är dock förstås bäst. I sommar försöker Celtic att ta sig till Champions League. Glasgow Rangers, Hiberian och Aberdeen försöker/försökte (Aberdeen utslagna mot Burnley) på övertid) ta sig till Europa League. De starka resultaten gör att Skottland kan klättra från en låg 26:e plats på UEFA-rankingen. De har redan klättrat lite, till plats 23. Skottland var rankade på tionde plats på UEFA:s ranking för drygt tio år sen men har fallit mycket sen dess.