Skotska ligan de senaste åren

Skotsk fotboll är framför allt känd för sin rivalitet mellan de båda Glasgow-lagen Celtic och Glasgow Rangers. De har under flera års tid dominerad den skotska ligan och oftast är det de inhemska mötena som avgör vem som står som ligavinnare när säsongen är slut. Dock fick sig den skotska ligan en törn när Glasgow Rangers blev nedflyttade långt ner i divisionerna i sviterna av sina ekonomiska problem. Under ett par säsonger var det total Celtic-dominans som många trodde skulle vända när Rangers lyckades ta sig upp till högsta divisionen igen.

Tyvärr har Rangers inte lyckats återhämta dig och kunnat bli en värdig konkurrent till titeln. Celtic har kört över allt motstånd och blivit ligamästare åtta år i rad. Glasgow Rangers har inte ens lyckats knipa andraplatsen utan det är laget Aberdeen som har varit näst bäst i Skottland. Det betyder också att Skotske klubber i Europa League og i Champions League har varit sällsynta. Även om de lyckats kvalificera sig för någon av de båda cuperna har de inte gått långt när det väl gäller. Celtic har sällan lyckats ta sig vidare till slutspel i Champions League och Aberdeen som spelat Europa League har åkt ut tidigt i Europa League.

Det är svårt att sia om hur skotsk fotboll kommer stå sig internationellt under de kommande åren. Rangers lyckades säsongen 18/19 spela upp sig till en andraplats så kanske har trenden vänt för den forna storklubben? En sak är säker och det är att ett lag som Celtic måste höja sig ytterligare några snäpp om de ska kunna konkurrera med de större klubbarna i Europa. Även resten av ligan måste hålla en högre klass. Om detta är möjligt eller inte, det får helt enkelt framtiden utvisa.