Olika fotbollsklubbar

Fotboll i Sverige

Fotboll är en av de absolut största sporterna i Sverige idag, räknat till antalet utövare. Det är också den största arenaidrotten, räknat till antal besökare på landets olika fotbollsarenor. I Sverige finns ett stort antal fotbollsklubbar och lag som spelar på olika nivåer och i olika divisioner. Den högsta divisionen är Allsvenskan, följt av Superettan. Högsta nivå är landslaget.

Allsvenskan som 2018 utgörs av totalt 16 lag, bland annat AIK, BK Häcken, Brommapojkarna, GIF Sundsvall, IF Elfsborg, IFK Göteborg, Kalmar FF, Malmö FF, Trelleborgs FF och Östersund. Lika många lag gör upp om titeln i Superettan, där lag som bland annat Brage, Degerfors, Halmstad BK och GAIS spelar (2018).

Sveriges landslag

På landslagsnivå har herrlandslaget tagit två OS-medaljer och två VM-medaljer. De gick dessutom till semifinal i fotbolls-EM 1992, vilket gav dem en tredjeplats. Det svenska damlandslaget har tagit ett VM-silver, två VM-brons samt tre EM-silver. Landslagets framgångar i fotbolls-VM 2003 bidrog starkt till ökat intresse i massmedia samt hos publiken.

Sveriges äldsta klubbar

Sveriges äldsta fotbollsklubb, ÖIS, grundades 1887 av Wilhelm Friberg. ÖIS spelade sin första nationella match mot Lyckans Soldater 1892. Tre år senare grundades Göteborgs Atlet & Idrottssällskap, och årets därpå tillkom Idrottens Vänner, även de från Göteborg. Samma år bildades Allmänna Idrottsklubben i Stockholm, och 1899 kom Djurgårdens Idrottsförening till.

Barn och ungdomar

Många barn börjar träna fotboll i en klubb när de är runt 6-7 år gamla. Till en början spelar man med 5 spelare och planen är ungefär 1/4 av en fullstor fotbollsplan. Målburarna är så klart också mindre.

När man är runt 10 år går man upp i ett så kallat sjumannalag. Fotbollsplanen är ungefär hälften så stor som en fullstor plan. Målburarna är större och spelet blir mer tekniskt avancerat och kräver bättre kondition. Vid 13 års ålder går de flesta över till elvamannafotboll, och spelar därmed med offside och särskilda regler för hemåtpass.

Skolor med idrottsinriktning

I Sverige finns olika gymnasieskolor med inriktning på idrott. På exempelvis NIU Fotboll på Bromma gymnasium kan man elitsatsa inom basket eller fotboll, samtidigt som man får en gedigen gymnasieutbildning. På Öresundsgymnasiet i Landskrona har man lång erfarenhet av att ta emot elever som önskar kombinera idrott med gymnasiestudier.

För den som önskar satsa specifikt på fotboll går det att läsa på Magnus Åbergs gymnasium i Trollhättan. Här finns en nationellt godkänd idrottsutbildning som går utmärkt att kombinera med gymnasiets olika program. I Göteborg drevs tidigare en liknande utbildning på Änglagårdsgymnasiet i Kviberg. Tyvärr lades skolan ner för ett par år sedan, men det finns fortfarande möjlighet att kombinera fotbollsträning med studier i Göteborg, på bland annat Katrinelundsgymnasiet samt på Angeredsgymnasiet.

Klubbarnas utveckling

Det är Svenska Fotbollförbundet som är samordnare för de flesta av landets fotbollsföreningar och alla lag är knutna till ett av de 24 distriktsfotbollsförbund som finns utspridda runt om i landet. Precis som inom alla företag, organisationer och intresseföreningar måste landets fotbollsklubbar hänga med i utvecklingen. Inte för att det är direkt svårt att locka unga till idrotten, utan för att det finns så mycket annat att välja på.

Fotbollen är hårt bevakad världen över, inte minst i Storbritannien och Italien. Det är bara att titta på nyhetsbevakningen kring evenemang, ligamatcher, spelarköp, tränarbyten etc. I Sverige handlar debatten mestadels om vuxnas beteende vid sidan av planen, där många anser att det oftast är föräldrar och tränare som beter sig dåligt, snarare än spelarna själva.

Numera lägger man därför stor vikt vid rent spel inom ungdomsfotbollen. Majoriteten av Sveriges fotbollsklubbar arbetar för att medspelare, motståndare och domare ska behandlas på ett sjysst och respektfullt sätt. Det finns till och med klubbar som har infört så kallad “nolltolerans” mot svordomar och/eller könsord.