Fotbollsklubbar

Några av de mest klassiska klubbarna inom fotboll som finns i Europa spelar i Premier League medan andra spelar i Spanien och deras LIGA BBVA eller La Liga som den också kallas för. I Spanien så har det nästan alltid handlat om två stora klubbar som har varit i en klass för sig själva under de senaste åren, nämligen den katalanska klubben FC Barcelona och den spanska storklubben Real Madrid med bl.a. Bale. Förutom just Real Madrid så spelar även Atletico Madrid och Getafe i Madrid med hemmaadress och huvudsaklig arena i den spanska huvudstaden. En huvudstad som för övrigt även ligger nästan precis exakt i mitten av landet Spanien rent geografiskt. I Barcelona däremot så spelar förutom just FC Barcelona även en annan klubb, nämligen klubben Espanol som är en betydligt mindre välkänd och världskänd klubb från Barcelona än just FC Barcelona.

FC Barcelona har ett gammalt motto som är väl känt bland många supportrar, för att inte säga nästan alla. Deras motto är “Mes que un club” och det betyder som ni kanske visste eller anade “Mer än en klubb.” Exakt vad som menas med det kan man ju undra men kanske syftar det på den speciella stämningen i FC Barcelona som är en särskild slags klubb där man tar hand om varandra och där laget verkligen är större än jaget. I FC Barcelona så ska man inte sticka ut för mycket utan rätta sig mer i ledet och visa respekt, köra rätt bil som klubben har till spelare och så vidare. Det är inte en klubb för divor utan för mer ödmjuka spelare kan man kanske säga, och alla förväntas göra sin del i laget för att lagmaskinen som är FC Barcelona och som är kända för sin särskilda spelstil ska bli så effektiv som möjligt.

En mer individualistisk spelare som inte riktigt passade in i FC Barcelona var Zlatan Ibrahimovic. En mycket känd spelare som har hunnit med att avverka och spela för en rad klubbar. Innan Zlatan började spela i FC Barcelona så spelade han i ett annat lag i ett annat land, nämligen i klubblaget Inter Milan i staden Milano. Men inför säsongen 2009 / 2010 så ville Barcelona värva Zlatan Ibrahimovic och sålde istället en annan spelare, Samuel Eto’o för att investera i Ibrahimovic. Detta var en slags önskan för många som gillade fotboll, inte endast de som hejade på FC Barcelona. Nu skulle Zlatan spela med Leo Messi, två av världens allra bästa offensiva fotbollsspelare. Så blev fallet. Men det fungerade inte riktigt fullt ut. Alla deltagande länder och kommande matcher i EM går att hitta på Unibet Euro hemsidan.