Engelska fotbollsklubbar

Den nationella högsta ligan i England heter Premier League. I Premier League spelar 20 olika fotbollsklubbar eller lag, och säsongen sträcker sig från augusti till maj. De fyra lag som placerar sig bäst i Premier League är kvalificerade till och får spela UEFA Champions League, medan de tre lag som placerar sig sämst blir nedflyttade till EFL Championship. Det är många olika lag och klubbar som har deltagit i Premier League, men det är bara sex stycken som har lyckats vinna.

Manchester United bildades år 1878 under ett annat namn, och bytte namn till Manchester United år 1902. Deras hemmaarena är Old Trafford där de har spelat sedan 1910. Genom åren har Manchester United hunnit vinna Premier League 20 gånger, senast 2013, och Champions League tre gånger. Manchester United räknas som Englands mest framgångsrika fotbollsklubb genom tiderna.

Blackburn Rovers grundades år 1875 och hade sin bästa tid innan första världskriget, då de tog två av sina tre ligatitlar. Deras hemmaort är Blackburn i England, där de spelar på Ewood Park. Blackburn Rovers spelar just nu inte i Premier League, utan i Championship.

Arsenal FC är Londons mest framgångsrika fotbollsklubb, samt en av de rikaste fotbollsklubbarna i världen. De spelar på Emirates Stadium, och deras nuvarande tränare är Unai Emery. De har vunnit Premier League 13 gånger, senast år 2004.

Chelsea FC är ytterligare en framgångsrik Londonklubb. Chelsea har vunnit Premier League sex gånger, senast säsongen 2016/2017. Klubben ägs av en rysk oljemiljardär och räknas som en av världens rikaste. De spelar sina hemmamatcher på Stamford Bridge, där de hejas på av sina fans. De har också vunnit Champions League år 2012.

Manchester City är nästa klubb från Manchester. De har allt som allt vunnit Premier League sex gånger, senast år 2019.

Den sista klubben som vunnit Premier League är Leicester City, som tog sin hitintills enda ligaseger säsongen 2015/2016.